Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
Cover
PROIECTAREA CIRCUITELOR ELECTRONICE DE AUDIOFRECVENŢĂ
Audio a devenit un termen uzual în vocabularul curent datorită faptului că reprezintă una din formele cele mai evoluate de comunicare ale fiinţelor umane. Comunicarea sau transmiterea informaţiilor audio poate fi directă, de la persoană la persoană sau indirectă atunci când sunt utilizate marile invenţii care au devenit un rău necesar cum ar fi telefonul, radioul sau televiziunea. Comunicarea audio indirectă se bazează pe utilizarea circuitelor electronice de audiofrecvenţă.
Proiectarea circuitelor electronice analogice reprezintă o permanentă provocare în special când este abordată problema circuitelor de audiofrecvenţă. Datorită dezvoltării explozive a mijloacelor de calcul şi în special a calculatoarelor personale proiectarea clasică “de mână” este asistată de simularea şi optimizarea proiectării pe calculator. Simularea permite optimizarea proiectării datorită vitezei de calcul şi a prezentării prietenoase ca forme de undă sau grafice a parametrilor şi mărimilor de ieşire la modificarea uneia sau mai multor variabile. Pentru o simulare precisă un rol determinant îl joacă alcătuirea unor modele adecvate pentru componentele active. De exemplu pentru analiza distorsiunilor într-un circuit analogic utilizând tranzistoare MOS este necesar ca modelul, respectiv expresia curentului de drenă să poată reproduce cu acurateţe datele experimentale până la derivata de ordinul trei. Simularea şi optimizarea proiectării bazate pe modele adecvate tipului de aplicaţie conduce la rezultate foarte apropiate de cele experimentale şi reduce timpul încercărilor prin bricolaj şi astfel al realizării produsului final.
În primul capitol este abordată problematica sunetului multidimensional. Deoarece reproducerea identică a sunetului multidimensional nu este încă posibilă se urmăreşte prin corelarea măsurătorilor obiective cu cele subiective realizarea unei reproduceri de înaltă fidelitate. Dacă măsurătorile obiective se concentrează prin măsurători cu diferite aparate asupra unui parametru individual al sunetului multidimensional cum ar fi faza, amplitudinea, banda de frecvenţă, distorsiunile de limitare, trecere, diferenţă de frecvenţe sau intermodulaţie, măsurătorile subiective sunt bazate pe perceperea globală a oamenilor asupra unui sunet bun. După o abordare intuitivă a noţiunilor de bază se încearcă înţelegerea naturii multidimensionale a sunetului şi ierarhizarea importanţei măsurătorilor obiective din punct de vedere al importanţei acordate de domeniul subiectiv.
Capitolul doi prezintă proiectarea unui amplificator audio de putere realizat cu componente discrete.
Capitolul trei se referă la proiectarea unui corector de ton realizat cu componente active discrete.
În capitolul patru este exemplificată proiectarea unui circuit electronic pentru reglajul volumului, balansului, corecţiei fiziologice şi tonului utilizând circuite integrate funcţionând pe bază de comandă în tensiune.
Capitolul cinci abordează proiectarea unui amplificator de audiofrecvenţă de intrare pentru adaptarea cu parametri diverselor surse de semnal audio.
În aceste capitole proiectarea este abordată pornind de la o schemă bloc prin care circuitul electronic ce urmează a fi proiectat este divizat în blocuri mai mici pe care ştim să le proiectăm. În subcapitolele următoare sunt dimensionate componentele blocurilor funcţionale care în final sunt asamblate şi este caracterizat circuitul în ansamblu. Ultimele subcapitole sunt destinate simulării şi optimizării proiectării utilizându-se programul PSPICE. Proiectarea fiecărui circuit de audiofrecvenţă este însoţită şi de o proiectare simplă a sursei de alimentare a acestuia.
Prin forma de prezentare a capitolelor lucrarea se adresează în primul rând studenţilor din anul III de la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii pentru proiectul de DCE, care este o aplicaţie a cursului de DCE1 şi DCE2 din anul II. Consider că lucrarea poate fi utilă şi pentru toţi pasionaţii de fenomenul audio care vor să construiască montaje de audiofrecvenţă, având în vedere că montajele prezentate au fost testate practic cu rezultate foarte bune.
Doresc să mulţumesc pe această cale colegilor şi prietenilor care m-au ajutat şi susţinut şi în mod deosebit domnilor profesori Adrian Rusu şi Marcel Profirescu pentru recenzia acestei cărţi.
Dedic această carte familiei mele.
Noiembrie 2003
Florin Babarada
Cuprins
Capitolul 1
Audio multidimensional 7
Introducere, 7
Dezvoltarea şi filozofia audio, 8
Distorsiunile, 9
Distorsiunile tranzitorii, 11
Efecte auditive de fluctuaţii şi fâlfâit, huruit, rezonanţă etc., 12
Poartă, reflecţii anterioare şi boxe, 13
Răspunsul în frecvenţă în studioul audio, 15
Măsurători de fază, răspuns tranzitoriu şi calitate audio, 16
Domeniile de măsurare cu o bună corelare cu evaluările subiective, 17
Aproximarea, 19
Multiple dimensiuni în audio, 21
Concluzii, 22
Capitolul 2
Amplificator audio de putere 23
Tema de proiectare, 23
Seturi de date de intrare, 24
Etajul final, 25
Etajul pilot, 32
Etajul diferenţial, 36
Reacţia negativă, 38
Stabilitatea, 39
Protecţia termică, 41
Protecţia la scurtcircuit, 42
Simularea amplificatorului şi optimizarea etajelor cu PSPICE, 45
Sursa de alimentare, 63
Schema electrică şi lista componentelor , 66
Capitolul 3
Preamplificator audio corector de ton 70
Tema de proiectare, 70
Seturi de date de intrare, 71
Schema electronică, 72
Dimensionarea reţelei de reacţie, 73
Proiectarea amplificatorului de ieşire, 75
Proiectarea amplificatorului de intrare, 78
Simularea corectorului de ton, 81
Sursa de alimentare, 84
Lista componentelor, 90
Capitolul 4
Reglarea volumului, balansului şi tonului cu circuite ntegrate 92
Tema de proiectare, 92
Seturi de date de intrare, 93
Comanda amplificării prin divizarea curentului, 94